Prodej společnosti Lindex dosahuje 7 miliard a představuje zatím nejlepší roční výsledek

Společnost Lindex dnes zveřejňuje předběžnou zprávu za čtvrté čtvrtletí a také celý rok 2022 a vykazuje dosud nejlepší roční výsledek. Prodej během tohoto roku vzrostl o 14,1 % a nyní přesahuje hranici 7 miliard švédských korun. Prodej společnosti Lindex se během tohoto roku zvýšil na všech trzích a ve všech obchodních oblastech.

Provozní výsledek* společnosti Lindex za rok 2022 dosáhl 875 milionů švédských korun, což znamenalo zvýšení o 27 % v porovnání s předchozím rokem a zvýšení o 156 % v porovnání s rokem 2019, tedy před pandemií (690 milionů švédských korun v roce 2021, 340 milionů švédských korun v roce 2019). Provozní výsledek* společnosti Lindex za čtvrté čtvrtletí roku 2022 činil 230 milionů švédských korun (226 milionů švédských korun v roce 2021, 153 milionů švédských korun v roce 2019).

„Rok 2022 byl v mnoha ohledech krizový a přinesl s sebou značnou dávku nejistoty a mnohé překážky, jako byl růst kupních cen i cen za dopravu, historicky nejvyšší kurz amerického dolaru či inflace. I přes všechny tyto překážky jsme dokázali posunou společnost Lindex na novou úroveň a překonat hranici 7 miliard v prodeji, což je pro nás důležitý milník. Jsem pyšná na naše skvělé zaměstnance, jejichž soustředěnost na zákazníka, snaha a odhodlání jsou základem našeho vývoje a umožňují nám růst jak v oblasti udržitelnosti, tak v oblasti zisku,“ říká výkonná ředitelka společnosti Susanne Ehnbåge.

Prodej společnosti Lindex za rok 2022 vzrostl o 14,1 %, což znamená, že roční výnos této módní společnosti překročil hranici 7,0 miliard švédských korun. V porovnání s rokem 2019 se prodej zvýšil o 15,6 % a společnost Lindex vykázala vyšší růst prodeje, než byl růst trhu ve všech severských zemích. Prodej se za čtvrté čtvrtletí zvýšil o 4,5 %, což je v porovnání se stejným obdobím roku 2019 nárůst o 11,0 %.

Prodej v kamenných prodejnách této módní společnosti za rok vzrostl o 13,6 %. Digitální prodej poklesl o 0,7 % a tvořil 18,5 % celkového prodeje společnosti.

„Prodej vzrůstá na všech trzích a ve všech obchodních oblastech. K největšímu růstu došlo v oblasti spodního prádla, přesněji to byl nárůst o 20 % za celý rok. Je velmi příjemné sledovat, že si zachováváme úspěšný digitální prodej a zároveň roste i náš prodej v kamenných prodejnách. V tomto roce jsme získali více než 1 milion nových zákazníků a nyní tak máme celkem 5,7 milionů registrovaných zákazníků, což podle nás poukazuje na úspěšné přijetí naší značky. Díky tomu nyní máme jedinečnou příležitost lépe poznat naše zákazníky a rozšířit naši nabídku na základě jejich názorů a potřeb,“ dodává Susanne Ehnbåge.

Během celého roku společnost Lindex pokračovala v důležitých krocích v transformaci na udržitelnější podnikání. Společnost Lindex se rozrůstá novým způsobem. Bezodpadové obchodní modely a neustálý vývoj nabídky nových služeb zákazníkům jsou důležité pro proměnu této módní společnosti.

„Vytváření udržitelného růstu a další rozvoj naší nabídky s ohledem na potřeby zákazníků jsou pro nás zásadní. Tento rok jsme vstoupili do odvětví technologií femtech a úspěšně se nám povedlo uvést na trh naši novou značku Female Engineering spolu s našimi prvními produkty s technologií femtech. Navíc jsme také rozšířili nabídku secondhandu o dětské oblečení, otevřeli pop-up obchod a zahájili pilotní online výzkum, který nám poskytl nedocenitelné poznatky o tom, jak můžeme dále rozvíjet náš obchodní model, abychom si zajistili dlouhodobý zisk i možnost rozvoje. Dalším důležitým krokem v procesu přechodu k udržitelnější a cirkulární nabídce je naše investice do nového viskózového vlákna založeného na velkoobjemovém procesu OnceMore®. Jedná se o jedinečný a inovativní proces, při kterém se recyklují látky ze smíšených materiálů. Právě procházíme transformací a máme ambice růst jak udržitelně, tak výdělečně. Zásadní na naší cestě vpřed budou naše strategické investice a digitální rozvoj,“ říká Susanne Ehnbåge.

*Provozní výsledek společnosti Lindex je vykazován s výjimkou leasingových smluv IFRS16.

Marketing & PR Central Europe